General Knowledge & Current Affairs Quiz – 31st May 2019

148
General Knowledge & Current Affairs Quiz
General Knowledge & Current Affairs Quiz

General Knowledge & Current Affairs – 31st May 2019

Welcome to the Pride Defence Academy online Current Affairs section. If you are preparing for CDS, NDA, SSC GD, Indian Air Force, and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “General Knowledge & Current Affairs Quiz” based on the current events for your daily practice.

General Knowledge & Current Affairs Questions  – 31st May 2019


1. Which country had collected nearly 11 tonnes of trash that had piled up on the peak for decades on Mount Everest?

A. India
B. Sri Lanka
C. Nepal
D. Maldives
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nepal

Explanation: The clean-up initiative, was launched in mid-April. It involved a team of 12 high-altitude Sherpa climbers.

2. Manipal Education & Medical Group (MEMG), has announced the appointment of ___________ as its Group President.

A. Ram Jethmalani
B. Deepa Sukarno
C. Teerath Singh
D. Subrat Mohanty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Subrat Mohanty

Explanation: He’ll spearhead business performance and strategy in education, healthcare and health insurance. Prior to this, Mohanty was COO at HDFC Life.

3. The first session of the 17th Lok Sabha is likely to commence on _______.

A. June 3
B. June 6
C. June 9
D. June 12
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. June 6

Explanation: President of India will address a joint sitting on the first day. The pro-tem Speaker is likely to be appointed the same day.

4. Peter Mutharika was sworn in for a second five-year term as president of _______ recently.

A. Indonesia
B. Malawi
C. South Africa
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Malawi

Explanation: Malawians went to the polls to elect 193 MPs, 462 local up tocouncilors, and the president. Nearly 5.1 million people voted. Mutharika beat out opposition leader Lazarus Chakwera with 38.57 percent of the vote.

5. Which among the following states appointed Alapan Bandopadhyay as the home secretary?

A. Odisha
B. West Bengal
C. Telangana
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. West Bengal

Explanation: This selection is seen as a hint that he could be made the new chief secretary. Bandopadhyay would continue to hold it as an additional charge of commerce and industry department.

6. A new report has found that the price of iPhone XS in India is the _____ highest in the world.

A. Second
B. Fourth
C. Fifth
D. Sixth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fourth

Explanation: The cost of iPhone XS in India is less only when compared to Brazil, Turkey and Argentina, at $1,635. Apart from iPhones, the  “Mapping the World’s Prices 2019” report from Deutsche Bank, gives an account of the price differences of things like hotel rentals, gas price and haircuts among others.

7. The Indian hockey teams, men and women, will be sponsored by ________ for the next five years. 

A. West Bengal
B. Sikkim
C. Bihar
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Odisha

Explanation: Hockey India’s current deal with Odisha is estimated to be around Rs 150 crore for five years. Following the deal, Odisha’s name will don the jerseys of both the men’s and women’s teams.

8. ________ has announced a draft blockchain policy to offer regulatory and policy support for blockchain startups based in Hyderabad. 

A. Maharashtra
B. Gujarat
C. Kerala
D. Telangana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer- D. Telangana

Explanation: The state regulations for ICT companies will be partially relaxed for blockchain companies. It aims to put all blockchain companies based out of Hyderabad at a strategically advantageous position globally.

9. _________ was declared winner in the ‘Best Smart City’ award category at a Smart city expo.

A. Chandigarh
B. Pune
C. Ludhiana
D. Noida
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: PSCDCL (Pune Smart City Development Corporation) was also adjudged as joint winner in the Smart City Special Purpose (SPV) award category.

10. Which state government unveiled Healthcare Investment Policy-2019 recently? 

A. Jammu & Kashmir
B. Rajasthan
C. Uttar Pradesh
D. Gujarat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Jammu & Kashmir

Explanation: Accordingly, 30% subsidy on capital investment will be provided for setting up of multi-speciality hospitals. By providing subsidies and incentives, private parties and entrepreneurs will be encouraged for setting up healthcare infrastructure.

11. Which political party formally announced its spokespersons would go off air for a month?

A. BJP
B. TMC
C. INC
D. Akali Dal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. INC

Explanation: The move is seen as immediate fallout due to the complete confusion prevailing in the party.

12. Who has been appointed as the Director of Professional Tennis Registry (PTR)?

A. Rekha Bhardwaj
B. Sunil Lamba
C. Dilip Mohanty
D. Rakesh Jhanji
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Dilip Mohanty

Explanation: In 2007, he was conferred India President’s Award by PTR. In 2012, he was honored with “PTR India Coach of the year Award”. It is worth mentioning that Professional Tennis Registry is a global organisation of tennis teaching professionals.

13. Who took oath for the second consecutive time as the prime minister of India?

A. Arun Jaitley
B. Amit Shah
C. S Jaishankar
D. Narendra Modi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Narendra Modi

Explanation: President Ram Nath Kovind administered the oath of office and secrecy to Narendra Modi. It is worth mentioning that multi-layered security arrangement was put in place in Delhi.

14. Supreme Court recently stayed which state government’s notification granting 10 per cent quota in admissions for the academic year 2019-20 to post graduate medical courses?

A. Gujarat
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Maharashtra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Maharashtra

Explanation: The apex court’s order follows a plea filed by student Rajat Rajendra Agrawal. According to the bench, 10% EWS quota cannot be granted unless additional seats are generated by the MCI.

15. Nepal has celebrated ‘International Everest Day’ on _______.

A. May 27
B. May 29
C. June 3
D. June 5
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. May 29

Explanation: On this date, mountaineers Tenzing Norgay Sherpa and Edmund Hillary scaled the world’s highest peak. It is worth noting that Mt. Everest towers 29,029 ft above sea level and is the highest point on Earth.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here